У Спомен парку Крагујевачки октобар у Шумарицама обележен је Дан сећања на српске жртве у Дргом светском рату и 80 година од масовоног стрељања цивила у Крагујевцу 21. октобра 1941. године. Државну церемонију предводио је председник Србије Александар Вучић.

Након молебана крагујевачким новомученицима, који је служио епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске, положени су венци крај споменика Петом три, подигнутом на месту где су немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

Венцу су, поред председника Србије Александра Вучића положили ђаци и професори Прве крагујевачке гиманизије, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, министри у Влади Србије, представници Скупштине Србије, Војске Србије, СУБНОР – а.

Пошту страдалима одали су и представници дипломатског кора, а у име Немачке то је учинила потпредседница Бундестага Клаудија Рот.

Државној церемонији у Крагујевцу присуствовали су министри Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Дарија Kисић – Тепавчевић, Гордана Чомић, бивши председник Србије Томислав Николић, као и бројни грађани.

На Великом школском часу изведена је поема „Црни дан“ Душка Радовића, прва поема наменски написана за ту манифестацију 1971. године. Драмски приказ, у извођењу 12 чланова Kњажевско српског театра са гостујућим глумцем Милошем Лазићем из Београда, режирао је Драган Јаковљевић.

Иначе, Велики школски час у Шумарицама као комеморација одржава се од 1957. године, а од 1961. године одржава се крај Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.