Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, а у оквиру Националне конференције представника организација Савеза слепих Србије, у конгресној сали Хотела Крагујевац одржана је свечаност на којој су приказани филмови о раду Савеза слепих Србије и “Ухвати загрљај” Удружења за подршку особама са инвалидитетом “Егал”, као и презентација Удружења студената са хендикепом Крагујевац на тему “Особе са инвалидитетом које су промениле свет“.

У присуству бројних представника државних институција, организација особа са инвалидитетом, невладиних организација, бизнис сектора и медија, потписан је тројни уговор између Савеза слепих Србије, кладионице „Моцарт“ и компаније „Анорис технолоџи“о купопродаји и донаторству 50 паметних рукавица. Јединствено мултифункционално помагало осмишљено од стране младих иноватора из домаће компаније „Анорис технолоџи“,  у великој мери ће унапредити квалитет живота слепих особа.

Др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, подсетила је да је из града Крагујевца, као примера добре праксе, ове године кренула кампања „16 дана активизма“ коју је најавио министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов. Град Крагујевац је и добитник овогодишњег Признања за лого равноправности.  У оквиру „16 дана активизма“, 3. децембар је један од најзначајнијих датума, када се скреће пажња јавности на борбу против насиља, превенцију дискриминације, равноправност и поступање према свим вулнерабилним категоријама. Овај дан се обележава у читавом свету с циљем да се скрене пажња јавности на потребе особа са инвалидитетом и њихова једнака права.

Када говоримо о услугама у области социјалне заштите, град Крагујевац негује традицију поступања према особама са инвалидитетом са једном дужном пажњом и равноправношћу. У нашем граду постоје готово све услуге из области социјалне заштите и лиценцирани пружаоци ових услуга. Значајна финансијска средства се издвајају за потребе цивилног сектора, програме рада и њихове пројекте. Оно што је веома важно је да је у последње две године фокус на култури. Јуче смо имали промоцију апликације у Амиџином конаку, пре неколико дана су постављене тактилне стазе и сензорне табле на Брајевој азбуци у Заводу за денталну медицину и то је један корак ка бољем и квалитетнијем начину живота слепих и слабовидих особа. Када говоримо о образовању и здравственом систему, постоји још много могућности и простора за унапређење услуга. Радна ангажованост, односно, запошљавање је оно што је за њих најважније у циљу потпуне социјалне инклузије, истакла је др Дамњановић.

Према речима Мирослава Петрашиновића, председника Скупштине града, Град Крагујевац има веома успешну сарадњу са Савезом слепих Србије и председником Миланом Стошићем, као и са организацијама особа са инвалидитетом. Уградњом рампи и других помагала која олакшавају кретање, унапређењем јавног градског превоза и набавком специјализованих возила, као и на многе друге начине, Град настоји да побољша квалитет живота особа са инвалидитетом. Интенција Града је да се из године у годину издваја што више новца да би живот наших суграђана био што квалитетнији, поручио је Петрашиновић.