Крагујевац је данас био домаћин трећег 4.0 ФЕСТ-а, пројекта који под покровитељством Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у оквиру јавно приватног партнерства реализује компанија Sajko Media&Events. Реч је о пројекту посвећеном иновацијама које на тржишту рада настају под утицајем развоја Индустрије 4.0 и намењен је средњошколцима завршних година, бруцошима и свима који желе да сазнају шта доноси и представља четврта индустријска револуција. У име града Крагујевца организаторе и учеснике фестивала поздравио је председник Скупштине града Крагујевца, Мирослав Петрашиновић.

Подсетивши да је зачетник свега новог у модерној српској историји, Петрашиновић је истакао да је Крагујевац и даље посвећен путу континуираног друштвеног, научног, културног и привредног развоја. У Индустрији 4.0 доминирају нове нематеријалне софтверске и менаџмент технологије. Она означава промену парадигме у производним компанијама и њиховим ланцима снабдевања и доноси промену у индустријском сектору јер се у дигитализованој фабрици уз интелигентно посредништво у процесу производње повезују физички, дигитални и виртуелни свет. За ове процесе неопходна су софтверска решења и у томе јесте највећи значај овог скупа, да наши млади талентовани људи трагају за новим решењима, казао је Петрашиновић.

Развој Индустрије 4.0 један је од приоритета Европске уније и зато су основани подстицајни фондови, усвојени неки од стандарда и предложени нови прописи. Наша земља као претендент на чланство у Европску унију мора већ сада убрзаним темпом да сустигне Европу у примени 4.0 Индустрије, како би могла да се носи са играчима на глобалном нивоу, казао је Петрашиновић и захвалио се организаторима што је Крагујевац један од пет градова у Србији у коме се одржава 4.0 Фест.

Учесницима у Крагујевцу представљени су нова платформа настала у оквиру пројекта и апликација 4.0 КОМПАС која служи за каријерно усмеравање у области занимања која захтевају познавање дигиталних вештина. Посетиоци су такође имали прилику да помоћу конзоле за виртуелну реалност посете виртуелни фестивалски простор, који је на овај начин био доступан свима независно од локације на којој се налазе.