Због наглог повећања броја прегледа пацијената који сумњају да су заражени корона вирусом, део Завода за здравствену заштиту радника у Крагујевцу улази од сутра у ковид програм. Нова ковид амбуланта, која се простире на 500 квадратних метара, уређена је по стандардима прописаним од стране Светске здравствене организације. Реч је о простору који је потпуно одвојен од оног где се налазе пацијенти који се лече у тој здравственој установи, тако да не може доћи до мешања са онима који сумњају да су заражени вирусом COVID 19.

Амбуланта ће, према речима др Биљане Вељковић ПР – а Завода, за пацијенте бити отворена сваког радног дана од 7 до 20 часова. Радиће четири екипе односно четири лекара, осам медицинских техничара, два лаборанта, два рендген техничара и два радиолога, што значи да ће сви пацијенти бити комплетно збринути. Радиће се све анализе које се раде у постојећој ковид амбуланти Дома здравља Крагујевац, почев од прегледа, комплетних лабораторијских анализа и снимања плућа, а у зависности од симптома ПЦР односно серолошки тест.

Амбуланта ће примати све пацијенте који се јаве, с тим што је препорука да то буду становници који територијално гравитирају Заводу за здравствену заштиту радника, који живе на потезу од Централне радионице, преко Станова, па све до Кнића.

Према речима Гордане Дамњановић чланице Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Штаб за ванредне ситуације је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, препознао значај оснивања још једне респираторне јединице у оквиру Завода за здравствену заштиту радника. То ће значајно растеретити ковид амбуланту Дома здравља у згради АТД – а, где је јуче прегледано 580 пацијената. Иако је простор испред те ковид амбуланте Сектор за ванредне ситуације опремио шатором, клупама и гасним грејалицама, предузећемо још неке мере како би скратили дужину чекања, тако да се размишља и о подели бројева. На исти начин, током дана, Сектор за ванредне ситуације опремиће и простор испред Медицине рада.

Гордана Дамњановић подсетила је да данас ступају на снагу нове мере, којима је после 21 сат дозвољен рад само апотекама, бензинским пумпама, достави хране и привреди која ради трећу смену. Она је апеловала на суграђане на поштовање прописаних мера, одржавање дистанце и ношење заштитне маске, али поштовање изречене мере изолације. Мандатна казна за непоштовање те мере или сакривање контакта креће се у распону од 50 000 до 150 000 динара.