Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу је забрињавајућа, сматра републички Кризни штаб . У среду 9. септембра регистровано је пет нових случајева, у четвртак  13, а јуче је од 197 узорака регистровано 11 новоинфицираних.  У кућној изолацији налази се 120 лица. Због тога је Кризни штаб за борбу против корона вируса препоручио Крагујевцу да буде у стању повећане пажње током викенда. Какви ће бити даљи кораци знаће се након седнице републичког Кризног штаба заказане за понедељак, којој ће присуствовати и градоначелник Никола Дашић.

Чињеница је да имамо пораст броја заражених у односу на број прегледаних пацијената. У овом тренутку не могу да кажем које ће мере бити предузете, али гледамо да направимо неки однос који ће одговарати привреди, граду и угоститељима и Крагујевчанима. Здравље нам је на првом месту, каже градоначелник Никола Дашић. Оно што је срећа је да међу тим случајевима новозаражених, ми немамо конкретно жариште. Углавном је реч о случајевима који су вирус донели у град,  по повратку са летовања.

Иначе, у складу са препоруком републичког Кризног штаба 1. септембра пооштрен је инспекцијски надзор над применом противепидемијских мера у Крагујевцу. Здружене екипе санитарне и комуналне инспекције и милиције, уз асистеницију Полицијске управе, свакодевно су на терену и у просеку контролишу 15 објеката током дана и ноћу. Контролише се радно време, окупљање и примена противепидемијских мера и изричу казне за њихово непоштовање. За викенд су спречена велика најављена окупљања са преко 500 лица, а Џез фестивал и Арсенал фест одржани су онлајн, без присуства публике.