У Меморијалном комплексу подигнутом у спомен Словацима стрељаним у побуни 21. јуна 1918. године, НЈ.Е. амбасадорка Словачке у Републици Србији, Дагмар Репчекова засадила је Дрво мира, као симбол помирења који би требало да надјача све несугласице.

Дрво мира је живи споменик који се сади у част познатих и непознатих жртава а истовремено симболизује живот и мир. Данашњим генерацијама треба да укаже на патње рата и опасности које имају све паралеле у данашњем свету, рекла је у свом обраћању амбасдорка Репчекова. Пројекат “Дрво мира” амбасаде Словачке има међународни карактер и осмислио га је пејзажни ахитекта Марек Собола, са циљем да обележи стогодишњицу завршетка Првог светског рата. Још један од разлога због кога се сади Дрво мира је и преседавање Словачке ОЕБС-у, јер је међу нашим приоритетима у региону, казала је амбасодорка, процес помирења. Имајући у виду да и данас постоје одређене тензије међу појединим државама Западног Балкана, симболични акт сађења стабала мира би могао дати важан допринос помирењу које би требало да надјача све несугласице, казала је.

Поред дрвета постављена је и метална спомен плоча на постољу од словачког камена. До сада је засађено девет, а циљ је да се саднице у наредне четири године засаде на свим континентима.

У част словачких побуњеника у Меморијалном комплексу министарка без портфеља задужена за демографску и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић положили су венце.

Словачки побуњеници имали су оне вредности које имају и наши народи, а то су љубав према слободи и отпор према свакој врсти неправде. Та заједничка нит која исконски трепери међу словенским народима и која је можда најсуптилнија између Словака и нас у Србији је кроз Дрво мира порука човечанству да се зла не понављају, да се дипломатијом решавају проблеми и да мирним путем долазимо до решења најтежих задатака, поручила је Славица Ђукић Дејановић.

У октобру, месецу у коме се сећамо свих невино пострадалих жртава и који је обележио историју нашег града, у Меморијалном комплеку Словачких побуњеника засадили смо Дрво мира и сетили се жртава наши пријатеља пред крај Првог светског рата, рекао је Мирослав Петрашиновић. С обзиром на то да амбасдорки Репчековој истиче мандат и да је ово њена опроштајна посета, Петрашиновић је рекао да су Крагујевац и амбасада Словачке имали изузетну сарадњу, током које је реализовано низ пројеката из области културе. На основу досадашњих многобројних разговора обоје су се сложили да има простора и за економску сарадњу и изразили наду да ће она бити настављена и по истеку њеног мандата.