У Градској галерији “Мостови Балкана“, прошлог петка, отворено је 3. Међународно бијенале уметности  “АРТиЈА“. Ауторима најбољих радова на папиру и од папира уручене су награде.

Гран при 3. Међународног бијенала уметности “АРТиЈА“ припао је Маји Пољак Петровић, самосталној уметници из Панчева, док су добитници три равноправне награде у рангу прве Ервин Ћатовић из Новог Пазара, Анре Веленс из Белгије и Милица Антонијевић из Крагујевца.

Одлуком жирија додељено је и десет специјалних награда. На конкурс за учешће на 3. Међународном бијеналу уметности  приспело је 350 радова аутора из целог света. Одлуком Уметничког савета за излагање су одабрана 183, у складу са идејом о разноликости ликовних поетика.

Иако најмлађа манифестација у организацији Спомен-парка “Крагујевачки октобар“, “АРТиЈА“ се изборила за своју позцију не само на локалној и националној, већ и на међународној културној сцени.

Када говоримо о културном идентитету града Крагујевца, свакако да треба да се заснива на устаљеним, традиционалним манифестацијама које треба чувати, неговати, унапређивати, што ми и чинимо, али и на изградњи нових. Ово је управо једна од таквих манифестација које промовишу савремени израз и нове уметничке форме – каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Осим у “Мостовима Балкана“, радови на папиру и од папира изложени су и у Галерији Народног музеја Шумадије, Малом ликовном салону и Галерији Народне библиотеке “Вук Караџић“. Изложба ће трајати до 18. јануара наредне године.