Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић организовао је пријем за докторку Драгану Евтов, супругу преминулог крагујевачког пулмолога др Боре Евтова и Весну Казаковић, главну сестру Универзитетског клиничког центра, које је поводом Дана државности, председник Републике Србије, Александар Вучић, одликовао златном медаљом за заслуге. Пријему су присуствовали и Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Предраг Саздановић, директор Универзитетског клиничког центра.

Специјалиста пулмологије УКЦ Крагујевац, др Бора Евтов читав радни век је провео у тој здравственој установи. До заслужене пензије делило га је неколико месеци. Од почетка пандемије радио је у ковид болници у којој је као специјалиста за плућне болести лечио најтеже пацијенте. У скафандеру, до последњег дана. После једномесечне борбе за живот, и сам је преминуо од последица овог вируса. Иза себе је оставио супругу Драгану, која је такође лекар –неуропсихијатар и три сина. Одликован је постхумно, златном медаљом за заслуге.

Ми смо обоје лекари професионалци који су свој радни век посветили струци и клиничком раду, лечењу грађана Крагујевца и Шумадије. Свако јутро када се пробудим, обратим се Богу, да ми сачува супруга за кога мислим да је и даље жив јер сва доброта коју је пружио својој породици, људима који га познају, својим колегама, својим пацијентима и сваком човеку који му се обратио, није могла отићи тек тако. Зато имам довољно снаге да се борим и да наставим, а то је и моја дужност, и моја струка и мој морал. Као психијатар кажем, нема страха, без страха ћемо све лакше савладати – рекла је докторка Драгана Евтов.

У временима у којима се потврђује ко је какав човек, а то су године кризе, они су заиста потврдили своју величину. Ми не можемо а да се не сетимо доктора Боре Евтова који је дао и свој живот, радећи до последњег дана у скафандеру, лечећи најтеже пацијенте. Жртвујући свој живот, да би спасио животе других. Сличне особине красе и главну сестру, Весну Казаковић која је такође добила одликовање од председника Републике Србије. Они управо представљају своје колеге, све медицинске раднике, који у најтежим могућом условима воде бригу о нама, о члановима наших породица, нашим пријатељима и суграђанима,

То је посао који тражи целог човека, много жртвовања и одрицања и ја овим путем желим да апелујем да је потребно да их подржимо и будемо уз њих – рекао је градоначелник Дашић. Градоначелник Никола Дашић, у име града Крагујевца уручио је Весни Казаковић и др Драгани Евтов плакете са грбом града.

Главна сестра Универзитетског клиничког центра, Весна Казаковић, такође је одликована златном медаљом за заслуге. Њен посао подразумева велику одговорност, пожртвованост, велика одрицања, даноноћни рад. Сретењски орден који сам добила од државе и председника Александра Вучића је велика част за мене лично и све моје колеге из Универзитетског клиничког центра, јер да није било њих не би било ни ове награде – каже Весна Казаковић. Један од најтежих тренутака које памти била је смрт колеге, доктора Боре Евтова.

Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту истакла је да су ова два признања која су потпуно заслужено стигла у Универзитетски клинички центар, уједно и признања за све медицинске раднике Крагујевца, њихове колеге, који су били ту за све наше суграђане али и за оне градове којима је била потребна рука спаса.

Спасли су здравствени систем Новог Пазара, веома брзо су, на један стручан и професионалан начин ставили под контролу почетак епидемије у Геронтолошком центру Крагујевац. Најмање што можемо је да им будемо захвални и да не заборавимо – рекла је Гордана Дамњановић.