У здању Старе скупштине обележена Недеља парламентаризма

///У здању Старе скупштине обележена Недеља парламентаризма

Обележавању „Недеље парламентаризма” коју од 12. до 19. децембра организује Народна скупштина Републике Србије, прикључио се и град Крагујевац. У здању Старе скупштине за представнике ђачких и студентских парламената председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић са сарадницима организовао је симулацију скупштинског заседања.

Циљ недеље парламентаризма је да нашим младим суграђанима укажемо на значај локалне скупштине за рад и функционисање органа града Крагујевца, рекао је Петрашиновић у уводном обраћању и додао да је Скупштина града највиши орган локалне власти који доноси најважније одлуке за живот града.

Желимо да укажемо које су то одлуке које доноси градски парламент и начин на који се те одлуке доносе. Како се бирају одборници, како се формирају одборничке групе, како раде скупштински одбори, како акт путује од предлагача до одборника, шта су амандмани, како се о предлогу који је ушао у скупштинску процедуру одлучује.

Поред тога, Петрашиновић је искористио прилику да ученике и студенте упозна са историјом парламентаризма у Крагујевцу. У задњу Старе скупштине данас се одржавају свечане седнице Скупштине поводом Ђурђевдана – Дана града. То здање је прва скупштинска зграда у Србији и ту је до 1880. године одржано 35 седница. Пре тога, скупштинска заседања су се одржавала на отвореном простору , у порти Старе цркве. Ту је 1835, године донет Сретењски устав – први устав кнежевине Србије, прочитан је први и трећи хатишериф којим је Србија добила аутономију 1833. године, а прочитане су и одредбе Берлинског конгреса 1878. године када је Србија коначно постала независна, рекао је Петрашиновић подсећајући на значај овог здања.

Обележавању „Недеље парламентаризма“ присуствовао је и Стефан Никезић помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи. Млади су садашњост и будућност наше земље и нашег града и баш због тога желимо да вас на овај начин укључимо у сам процес доношења одлука – казао је Никезић. Ово је прилика да видите како функционише градска власт и градска скупштина. Ми сви радимо на томе да наш град напредује и зато нам је потребна ваша снага, младост, креативност и визије, као и сугестије.

2018-12-15T12:40:26+00:0014. дец 2018. @ 14:42|Категорије: Односи са јавношћу|
Промени величину слова
Контраст
Ова страница користи колачиће, због унапређења Вашег корисничког искуства. Наставком истраживања странице, Ви прихватате употребу колачића. Ако су Вам потребне додатне информације и/ или не желите да имате колачиће када користите страницу, посетите део О ЗАШТИТИ ПРИВАТНОСТИ. Прихватам