Кроз Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) ученицима средњих школа у Крагујевцу омогућено је да, по први пут, учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину.

Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију. Предлози са највише гласова биће послати Градској управи на разматрање и укључивање у буџет града за 2021. годину. Осим крагујевачких биће укључени и средњошколци из још 19 средњих школа из Новог Пазара, Сремске Митровице, Сомбора и Димитровграда, и имаће могућност предлагања и избора пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

Веома је важно учешће грађана у процесима израде планова и програма, који директно утичу на њихове потребе и окружење, и представља један од принципа доброг управљања локалном заједницом. Желимо да будемо транспарентни и да чујемо глас младих људи, њихове предлоге, идеје и ставове, јер се одлуке и промене тичу њихове будућности. На тај начин развијамо дух заједништва и жеље да живимо у уређенијој и лепшој средини, истакао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Укључивањем ученика средњих школа у консултације о буџету унапређује се активизам младих у локалној заједници и јача поверење у демократске процесе непосредног одлучивања. Ученици ће брзо моћи да виде резултате свог гласања, чим њихове школе добију оно што су ђаци тражили и одредили као најважније. На тај начин, млади се уче и начинима на које је потребно и на које могу да утичу на локалну власт и чине је ближом грађанима, њиховим интересима и потребама, рекла је Джеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

Иначе, ова иницијатива започета је прошле године, када су УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт и Град Сомбор иницирали укључивање младих у консултације о буџету, кроз ученичке парламенте. У пет средњих школа, представници ученичких парламената су формулисали активности које су имале за циљ да унапреде наставу и боравак ученика у школи. На основу предлога, састављени су гласачки листићи и организовано је гласање.

На изборима за школске пројекте учествовало је више од 80% ученика свих разреда, а град Сомбор је у буџету за 2020. годину определио средства за реализацију изабраних пројеката, међу којима су реновирање школских тоалета, куповина клима уређаја, набавка опреме за практичну наставу и опреме за слободне активности ученика.