Ученици и наставници Основне школе из Слоупа, Чешка Република бораве у Крагујевцу у оквиру програма ученичке размене са ОШ ”Милутин и Драгиња Тодоровић”. За заменика градоначелника града Слоупа, Владимира Чипека, директора школе Павела Дочекала, наставнике и ученике, Душан Алексић, члан Градског већа за образовање уприличио је пријем. Пријему је присуствовао Драган Павловић, директор Основне школе ”Милутин и Драгиња Тодоровић”.

До данас, у оквиру сарадње двеју школа, више од 400 ученика и двадесет наставника је учествовало у размени. То је програм који има немерљив значај не само за образовне системе две земље и наставнички кадар већ и за ђаке који практично стичу нова знања, познанства која у будућности могу да израсту у права пријатељства и стварају прилике за могућност високог образовања у иностранству, а касније и у пословне прилике. Деца, учесници програма и наше и чешке школе су амбасадори својих градова и држава и зато као град подстичемо овакве сарадње а трудићемо се да укључимо још више школа и ђака, казао је Алексић, члан Градског већа.

Захваљујући на пријему у Градској управи и срдачном дочеку, Владимир Чипек, заменик градоначелника града Слоупа је истакао да је програм размене резултат српско – чешког пријатељства.

Узајамне посете сваке друге године омогућиле су наставницима и ученицима да упознају историју града Крагујевца, културне и историјске знаменитости овог дела Србије а што је најважније упознали су љубазне и срдачне људе који су постали наши пријатељи. Ценимо наше пријатељство, радујемо се сваком доласку наших пријатеља из Крагујевца, рекао је Владимир Чипек заменик градоначелника и позвао представнике града да буду гости града Слоупа.

Сарадња дуга 14 година заснована је на пријатељству и једно је од највреднијих искустава које смо понудили нашим ђацима, рекао је Павел Дочекал, директор Основне школе у Слоупу, Чешка Република. Сигуран сам да пријатељство које је опстајало и развијало се, је нешто што би требало да буде пример свету и Европи а поготову у овим временима.

Програм посете за наставнике подразумева размену искуства образовног система две државе, а за ученике упознавање нове културе, вере, историје, обичаја и традиције што је и циљ пројекта. Поред редовних школских активности, едукативних и забавних радионица, спортских, фолклорних и стваралачких, у оквиру ваннаставних активности ђаци упознају наш град и околину, казао је Драган Павловић, директор Основне школе ”Милутин и Драгиња Тодоровић” и истакао да је велики изазов био прекид посета због пандемије ковида, али ова посета је потврдила да је наше пријатељство чврсто и трајно.

Приликом посета Чешкој, наша деца су упознала начин живота чешког народа, једног од највећих градова у Чешкој Републици Брно, обилазили су Моравски регију као територију која је под заштитом УНЕСКО-а, упозналис е са природним лепотама. Деца  су се увек враћала са пуно утисака, а неколико наших ђака је отишло на студије у Брно и тамо остали да живе и раде, казао је директор Павловић.