У оквиру прославе Госпојинских свечаности, у здању Старе скупштине, одржана је седница Скупштине града на којој су додељене Ђурђевданске награде. Највише признање града ове године је понело седморо лауреата: Катарина Бабић, за област уметности, проф.др Предраг Ђурђевић, за област медицине, Јелена Миловановић, за област новинарства, Горан Николић, за област спорта, „Сунце Маринковић д.о.о“ за област приватног предузетништва, Љубиша Шљивић, за област хуманитарног карактера и Удружење „Арсенал фест“ за област развоја креативних индустрија, поп културе и промоције града Крагујевца у земљи и иностранству. Ђурђевданске награде, лауреатима је уручио градоначелник Никола Дашић.

Од турске касабе, преко престонице и колевке српске индустрије, производње оружја, града аутомобила „националне класе“, па до возова који ће из Сименсових и Милановићевих погона у Крагујевцу крстарити пругама европских метропола, било је много успона и падова. Тешких дана и година. Али, Крагујевац је увек успевао да направи преокрет. После неколико финансијски тешких година, Крагујевац је опет место пожељно за живот. Лепши и богатији. Само у протеклих пет година отворено је 8000 нових радних места. Препознатљив по металском комплексу, сада се уз Државни дата центар позиционира и на дигиталној мапи Европе и света као „смарт сити“. Из овог Дата центра ићи ће и сва инфраструктура везана за развој вештачке интелигенције у Србији, што Крагујевцу даје потпуно другачије могућности за будући развој али и перспективу за младе људе да остају овде – рекао је у свом обраћању добитницима, градоначелник Никола Дашић.

Како Скупштина града Крагујевца није заседала за време ванредног стања, одлучено је да да се уручивање Ђурђевданске награде за 2019. годину обави у оквиру прославе Госпојинских свечаности.

Годишња награда града Крагујевца – Ђурђевданска награда додељује се за посебне резултате постигнуте у претходној години у различитим областима.

Катарина Бабић је награђена за реализацију сталне изложбене поставке Галерије легата Николе Коке Јанковића, под називом „Никола Кока Јанковић: Живети уметност“, проф.др Предрагу Ђурђевићу, признање се уручује за коауторство и ауторство научних радова објављених током 2019. године у области етиопатогенезе различитих малигних болести, Јелени Миловановић, за ауторство 600. емисије „Здрави били“ која се бави промоцијом превенције здравља и здравих стилова живота, Горану Николићу, параолимпијцу, за истрчаних 77 маратона за 77 дана, на стази у Чикагу, предузећу „Сунце Маринковић“ за изузетне пословне резултате постигнуте у 2019. години у којој обележава и 90. годишњицу постојања, Љубиши Шљивићу за хуманитарни подухват „Да мали Михаило поново чује“ у оквиру кога је бициклом прешао пут од Крагујевца, пеко Алпа, до најсеверније европске тачке – Нордкапа, прешавши 5876 км и прикупио новчана средства неопходна за лечење петогодишњег дечака и Удружење Арсенал фест за организацију музичке манифестације Арсенал фест у 2019. и освојено 3. место гласовима публике у категорији Најбољи мали фестивали.

У име награђених, обратио се Горан Николић.