У сали Ректората Универзитета у Крагујевцу свечано су уручени сертификати о завршеном програму Летње стручне праксе. Студентима ФИЛУМ-а, Економског и Правног факултета, ФИН и ПМФ-а сертификате су уручили помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом Стефан Јовановић и проректор за наставу и студентска питања прф. др Владимир Ранковић.

Програм стручне праксе има велики значај јер студенти имају могућност да стекну стручна и професионална знања која ће им значити приликом запослења. Кроз програм летње стручне праксе студенти су се сусрели са начином на који функционишу градске управе, јавна предузећа и установа, градска аминистрација уопште што је од великог значаја поред теоријског знања које стекну на факултету, рекао је Јовановић, помоћник градоначелника.  Потребно је што више практичног знања које ће да прати теоријско знање током студија. Град Крагујевац ће наставити да реализује сличне програме за младе, казао је Јовановић и најавио учешће 43 крагујевачких студената у предстојећем пројекту ”Студентска стручна пракса у јавној управи 2021-2022” Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Ове године 20 студената завршних година основних, интегрисаних и мастер академских студија током јула и августа обавило је праксу у градским управама за заједничке послове и јавне приходе и инспекцијске послове, у Народној библиотеци Вук Караџић, Дому омладине, предузећима ЈКП Шумадија и Водовод и канализација.

Проф. др Владимир Ранковић, проректор за наставу истиче да се програм стручне праксе успешно реализује већ девет година као и да се ранијих година већи број студената пријављивао за усавршавање а да је разлог томе уведена обавезна стручна пракса кроз студијски програм.

Ранијих година већи број студената се пријављивао за програм Летње стручне праксе а разлог томе је што су стручну праксу многи факултети увели кроз обавезан студијски програм. Данас почиње и програм усавршавања филолога, студената Филолошко-уметничког факултета који ће својим колегама са других факултета преносити знања из језика и истовремено усавршавати своје знање и праксу као предавачи, најавио је проф. др Ранковић.