На платоу испред Робне куће, одржан је хуманитарни Ускршњи базар за браћу Михајла и Димитрија којима је потребан новац да би наставили започети процес лечења у Турској. Хуманитарни базар, данас је посетио Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом.

Град Крагујевац је недавно донео одлуку о формирању  Фонда за лечење деце од ретких болести. У буџету је за те намене у овој години опредељено 4 милиона динара. Процедура за помоћ иде преко Центра за социјални рад „Солидарност“, односно преко њихове комисије. Они прегледају документацију и одлучују о помоћи која се додељује на основу захтева родитеља. Максималан износ помоћи по детету је 500 000 динара. До сада је двоје деце добило помоћ на овај начин, а двоје је у процедури прикупљања документације. Разговарали смо и са родитељима Михајла и Димитрија, и они су тренутно у процесу прикупљања документације. Позивам све Крагујевчане да се одазову на хуманитарне базаре или да пошаљу смс поруку. Данас је прилика да покажемо најлепше људске особине и да помогнемо овим малим херојима – рекао је Стефан Јовановић.

Ружица Краговић, мајка Михајла и Димитрија каже да су дечаци до сада били на две трансплантације матичним ћелијама. Очекује их још један одлазак у Турску средином маја, а за септембар је планирана операција кукова код оба дечака. После прве две трансплантације, епи напади су код Димитрија потпуно нестали, а код Михајла су ретки. Лечење се обавља на клиници Live hospital у Истамбулу.

За лечење браће Михајла и Димитрија, који имају мутацију гена Ц.171>A у НДЗ  ген, неопходна су средства за оперативне захвате, трансплантације матичним ћелијама, рехабилитацију, физикалне терапије, третмане у хипербаричној комори, логопедске третмане, бањско лечење, медикаменте и ортопедска помагала. Крагујевац и читава Србија укључили су се у акцију прикупљања средстава. Фондација „Буди хуман“ актииврала је смс број 889 на 3030.