Информисање о подршци коју град Крагујевац пружа предузетницима и онима који то желе да постану, као и повезивање услуга биле су теме састанка у згради Градске управе коме су присуствовали члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима Владимир Доби, члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села Дамјан Срејић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац Предраг Лучић и представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Центра за пољопривреду и рурални развој и Бизнис иновационог центра.

Идеја састанка, којим смо обухватили сегмент стартапова, предузетника, предузећа која желе да се развијају и расту, сегмент агробизниса преко Центра за рурални развој, је да промовишемо све оно што град Крагујевац ради и које услуге пружа како би се наша привреда боље развијала, казао је Владимир Доби, члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима. Крагујевац спроводи сет услуга које су јако корисне свим привредним субјектима и онима који то желе да постану.

Бизнис иновациони центар користан је за развој стартапова у коме тек основана предузећа пролазе период инкубације и развијају се што значајно повећава њихов проценат опстанка. Они опстају на тржишту, развијају се, касније запошљавају нове људе, плаћају порез. Регионална агенција за економски развој предузетницима даје техничку помоћ при аплицирању за средства Агенције за развој Србије, а преко ње наши пољопривредни произвођачи могу доћи до бесповратних средстава IPARD програма, појаснио је Доби.

Средства IPARD програма намењена нашој земљи користе се у јако малом проценту јер је процес апликације за нашег просечног пољопривредника компликован, али преко Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља услуга изразите техничке документације пружа се потпуно бесплатно.

Када је реч о пољопривредницима, Дамјан Срејић, члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града истиче да град Крагујевац жели да им олакша комуникацију са државним органима и омогући квалитетнију и бржу услугу. Како би све услуге које имамо локацијски и електронски обједнили, радимо на спајању Центра за стрна жита и Центра за пољопривреду и рурални развој. На овај начин ћемо Центар за стрна жита као научну институцију са дугом традицијом да оздравимо, а са друге стране све што је везано за пољопривреду укључујући и управне органе града Крагујевца спојити да би човек са села на једном месту могао да заврши све послове.

У великој мери имамо преклапања кад су клијенти и услуге у питању, и логично је да ограничене ресурсе учинимо што доступнијим предузетницима, потенцијалним предузетницима и пољопривредницима, казао је Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадија и Поморавља. Информисање, пословно саветовање, повезивање и подршка у припреми апликација за домаће и међународне изворе финансирања, услуге су које пружају Регонална агенција, Центар за пољопривреду и рурални развој и БИЦ  јер имамо заједнички циљ, да новац која стоји на располагању буде што доступнији људима на територији града и региона, казао је Поповић.

Он је подсетио на велику количину новчаних средстава IPARD програма за пољопривреднике код кога је тренутно актуелна мера 7 – диверсификација, а до краја године се очекују мера за набавку машина и опреме и мера за набавку опреме за прераду примарних пољопривредних производа и маркетинг пољопривредних производа.

Привреда града Крагујевца у првих седам месеци ове године остварила је суфицит преко 72 милиона евра, а то значи да је у једном изузетно тешком периоду због последица изазваних пандемијом вируса, моћна извозно орјентисана прерађивачка индустрија успела да опстане, задржи процес производње и партнере у ЕУ и интензивира своје пословне активности, казао је Предраг Лучић директор Регионалне привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа Крагујевац. Због тога је, имајући у виду важан инвестициони рејтинг и потенцијал града Крагујевца не само у Србији већ и на простору Југоисточне Европе, изузетно важно да се ради на даљој интеграцији информисања, ресурса и услуга потенцијалним страним и домаћим инвеститорима, поручио је Лучић.