Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић обишла је данас радове на модернизацији система даљинског грејања, изградњи котларнице на гас у крагујевачкој Енергетици. У пратњи премијерке, радове су обишли Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, Матео Коланђели, директор ЕБРД за Западни Балкан и Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.

Крагујевац је био један од приоритета када говоримо о локалним самоуправама, као град са једним од најгорих степена аерозагађењау Србији, управо и због начина даљинског грејања на угаљ. Због тога ми је толико важно што смо данас овде да обележимо почетак радова на замени котлова, замени енергената, тако да Крагујевац крајем ове грејне сезоне престаје да се греје на угаљ и почиње да користи гас, као много прихватљивији енергент – казала је Ана Брнабић.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), вредан је око 18 милион евра, од чега ће 15 милиона евра бити уложено у саму топлану, а око 3 милиона евра у чишћење пепелишта и ремедијацију тог дела земљишта.

Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић истакао је да је замена котлова у Енергетици увод у нову епоху у историји Крагујевца. Ово је увод у нову епоху у историји Крагујевца. Морам најискреније да се захвалим пре свега председнику Републике Србије, премијерки, министарки Вујовић, што су веома озбиљно схватили апел да нам помогну да Крагујевац коначно очистимо од загађења у ваздуху. Велико хвала јер сте на тај начин разумели Крагујевчане и решавате наш проблем који је деценијама „гуран под тепих“ – казао је Дашић.

Матео Коланђели, директор ЕБРД-а за Западни Балкан истакао је да је пројекат који се имплементира у крагујевачкој Енергетици веома добар пример који показује како се и брзо и експедитивно могу испунити веома високи стандарди, и како заправо и једно и друго иду заједно.

И министарка за заштиту животне средине, Ирена Вујовић истакла је да је пројекат у оквиру кога је у року од само годину дана обезбеђено финансирање, спроведене све законске процедуре, изабран извођач и котлови који се очекују до краја године, један од најбрже спроведених страних пројеката у оквиру Министарства заштите животне средине. Град Крагујевац који више деценија има проблем аерозаграђења сада ће прећи на еколошки прихватљиве енергенте. Али оно што је можда још већи проблем био за грађане је депонија пепелишта, 40 000 тона пепела које лети по граду и ствара додатно аерозагађење, свакако је указивало на то да овај проблем морамо хитно решавати – казала је министарка Вујовић.

Као наредни корак, министарка је најавила помоћ грађанима за прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, у смислу субвенција, што је у плану за следећу годину.

Спровођењем овог пројекта, не само да ћемо знатно унапредити нашу животну средину, енергетску ефикасност, него ће и нама у Енергетици бити много лакше да радимо и да грејемо Крагујевац – казао је Андреја Илић, директор Енергетике.

Иначе, крагујевачка Енергетика има 22 300 потрошача. Греје око 1,5 милиона квадрата простора. Током грејне сезоне потроши се око 70 000 тона угља. Ово постројење почело је са радом 1961. године.