Вероватноћа да особа која је примила једну дозу вакцине против корона вируса оболи од Ковида 19 који захтева хоспитализацију је мања четири пута, а код ревакцинисаних осам пута мања, показало је истраживање које је у сарадњи са проф.др Дејаном Баскићем, микробилогом и професором Факултета медицинских наука урадио Дом здравља Крагујевац.

Реч је о ретроспективној епидемиолошкој студији, што значи да пацијенти нису праћени кроз време, већ су коришћени подаци из база здравственог система. Обрадили смо податке за око 130 000 лица, од којих је у тренутку када смо пресекли базу 31.марта било 30 хиљада вакцинисаних и око 100 000 невакцинисаних. Број испитаника добијеним резултатима даје одређену тежину и веома су охрабрујући по питању вакцинације, јер је пнеумонија тежи облик болести, коју вакцинацијом желимо да избегнемо, каже проф.др Баскић. И једна доза која се прими смањује ризик од обољевања четири пута, а са ревакцинацијом осам пута. Већи део њих у фази када смо радили истраживање примилио је само једну дозу, при чему није исто да ли сте оболели другог дана после ревакцине или после четири месеца, имајући у виду да имуном одговору треба времена да се развије. Било је пацијената који су се разбољевали после треће недеље од ревакцине, али у јако малом проценту, а томе говори податак да је само троје од 30 хиљада испитаника захтевало хоспитализацију. Овом студијом нисмо могли да пратимо дуги период након ревакцине, јер испитивања трају задња три месеца, па ће подаци добијени за месец и по дана обухватити веће бројке и бити још валиднији, али је досадашње истраживање показало да се, истиче проф.др Баскић вакцинацијом вишеструко смањује ризик од пнеумоније и од хоспитализације.

Ковид 19 је озбиљна болест, јер је и анализа показала да је 22 посто оболелих добило упалу плућа која може бити смртоносна, а 15 посто је оних чије је стање захтевало болничко лечење, казао је др Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац.  Ова студија показује колико је вакцина ефикасна, а урађена је на начин на који су то учинили приликом регистрације Фајзер и Спутњик В вакцине. Дом здравља је ово истраживање морао да уради јер смо држава која има све четири врсте вакцина на располагању, што нема већина земаља на свету, а са друге стране зато што је Крагујевац  све време био у врху броја заражених од короне, а у врху је и по броју вакцинисаних. Из нашег рада се показало да су све четири вакцине ефикасне, с тим што неке брже а неке спорије делују, али је битно да све утичу на смањење болничког лечења. У наредним месецима најавио је др Антић очекујемо да студију допунимо подацима испитивањем, поред осталог, старосне доби и антитела.

До сада је у Крагујевцу једну дозу вакцине примило 53 260 суграђана, а од тог броја потпуно је имунизовано 40 040. Уз 25 000 оних који су оболели и стекли неку врсту имунитета, краћу или дужу близу смо проценту стицања колективног имунитета, казала је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Међутим, због оволиког обухвата имунизацијом и броја који су преболели ковид, вирус тражи нове домаћине, а то могу бити каже Дамњановић невакцинисани. Тражећи новог домаћина вирус се спушта на старосну доб од 18 до 30 година, који су најмање обухваћени имунизацијом и ниже код дечијег узраста. Истраживање које је спровео Дом здравља говори колико су заштићени наши суграђани који су примили различите врсте вакцина, због чега се наставља масовна имунизација. Град је добио Фајзер и Спутњик В вакцину, имамо и Астра зенака вакцину а за неколико дана стићи ће и Синофарм, закључила је др Дамњановић.