Пункт за вакцинацију против корона вируса од сутра ће бити у објекту Школе за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“ у улици Божане Прпић 13 у Ердоглији, саопштено је на данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације. Разлог измештања вакциналног пункта из Соколане су недаекватни услови за рад у зимском периоду. Када је реч о броју заражених, тренутно се бележи око 170-180 људи дневно. Кућна изолација показује благи пад, тренутно је 2800 људи у изолацији.

У протеклој недељи смањио  се број позитивних у односу на претходну, за 13%. У ковид амбуланти Дома здравља свакодневно се прегледа око 800 пацијената, и око 150 пацијената у ковид амбуланти Завода за здравствену заштиту радника, што износи укупно око 1000 прегледа дневно. Како су обе рендген службе Дома здравља искоришћене у пуном капацитету, а постоји потреба за контролама пацијената по отпусту из Клиничког центра, ангажован је рендген техничар који ће радити у огранку Бресница где постоји рендген апарат – рекла је Славица Лончар из Дома здравља Крагујевац.

Универзитетски клинички центар Крагујевац тренутно има 268 пацијената у ковид систему, од чега 246 ковид позитивних. Од 1118 кревета у Универзитетском клиничком центру за ковид пацијенте је опредељено 353 кревета. Тренутна попуњеност је око 75% капацитета.

У последњих неколико дана, имамо 18-20 пријема и отприлике исто толико отпуста. Оно што забрињава је да је једна четвртина од укупног броја хоспитализованих су пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом. Тренутно је на респиратору 29 пацијената, на неинвазивној вентилацији 8, и на high flow вентилацији, која је највише оптерећена, 37 пацијената. Дневне варијације су велике – каже Слободан Милисављевић, в.д дирекзора УКЦ.

Када је реч о вакцинацији, имамо две врсте статистике, каже Драган Васиљевић, директор Института за јавно здравље Крагујевац. У односу на укупан број становника 176 699, прву дозу је примило 46%, другу 44% и трећу 13%. Ако посматрамо само пунолетне грађане којих има 154 277, прву дозу је примило 53%, другу 50, 74%, а трећу 15%. Епидемиолошка ситуација је и даље врло озбиљна, ванредна, морамо да се придржавамо вакцинације и инспекције. Највеће интересовање тренутно валда за трећу дозу вакцине.У просеку, дневно се вакцинише око 580 наших суграђана.

Када је реч о инспекцијском надзору, у извештајном периоду, март -октобар извршено је 21 484 инспекцијска надзора, издато 194 прекршајна налога, извршено 59 пражњења и затварања објеката, 19 концерата и манифестација прекинуто, обављено 12 заједничких инспекцијских надзора са другим инспекцијама – каже Мирослава Петровић, секретар Секретаријата за инспекцијски надзор у ГУ за инспекцијске послове и комуналну милицију.

Петровић је истакла да је током лета било је доста манифестација концерата. Пре организовања ових манифестација захтевало се од организатора за манифестације са преко 500 посетилаца да имају сагласност Републичког кризног штаба. Наше градске одлуке су често биле ригорозније, у односу на републичке, тако да смо понекад имали проблема око усаглашавања и примене, објаснила је Мирослава Петровић.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације разматран је и усвојен извештаја о стању и припремљености Система 112 на територији града Крагујевца. Закон о смањењу ризика у управљању ванредним ситуацијама нас, као и друге локалне самоуправе, обавезује да израдимо акустичку студију за своју територију за коју је потребна сагласност надлежног органа, односно Министарства унутрашњих послова. Комисија која је формирана на нивоу града, утврдила је да од 22 сирене за узбуњивање није у функцији 7 сирена. Систем за даљинско управљање сиренама такође није у функцији, као ни сирене за упозоравање на опасност од поплава, на хидриакомулацији Гружа и Грошница. Комисија је формирана са задатком да констатује чињенично стање на терену и изради ову студију.

Такође је усвојен и Извештај о стању здравствене заштите људи, животиња од заразних болести, здравствене исправности хране, воде  на територији града Крагујевца на основу испитивања која редовно спроводи Институт за јавно здравље.

Што се тиче прегледа намирница по објектима, предшколских, школских, интернатских, клиничких, болничких установа, ситуација је задовољавајућа. У предшколским установама  је од 264 узорка испитивања хране, дошло до искакања код три узорка, по питању микробиолошких параметара, то је око 1%. У свим осталим институцијама, није било искакања. Узето је укупно 958 узорака, само та три су била неисправна, што је апсолутно за похвалу.

Вода у Крагујевцу је одлична, није било неисправних узорака у току прошле године. Када је реч о сеоским водоводима, 48% узорака је било микробиолошки неисправно у неком тренутку. Реч је о микробиолошкој неисправности. Када је реч о јавним чесмама, урађено је 144 узорака од којих је 92 било неисправно микробиолошки, или 63,3% микробиолошки. Када је реч о хемијској исправности  воде са јавних чесама, од 72 узорака, 6 је било неисправно. Већ смо почели да обележавамо чесме на којима је вода неисправна – каже Драган Васиљевић, директор Института за јавно здравље.

Чланови Штаба за ванредне ситуације упознати су са организационим припремама за оперативно-тактичку вежбу „Систем 2021“ коју организује Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације у циљу провере функционисања система за смањење ризика од катастрифа и управљања ванредним ситуацијама у РС. Вежба ће бити организована на територији 24 управна округа, 22 града и 17 општина.