Штаб за ванредне ситуације града Крагујевца, на данас одржаној седници, дао је сагласност на предлог Дома здравља Крагујевац да се од уторка 22. јуна затвори пункт за масовну имунизацију у спортској хали Гордана Гоца Богојевић.

Према речима директора Дома здравља Василија Антића, 21. јуна заказана је велика ревакцинација за преко 1500 људи. Након тога, следе ревакцинације за највише стотинак људи дневно тако да су се стекли услови да се пункт у спортској хали затвори. Ових дана за вакцинацију дневно имамо између 60 и 80 лица, тако да вакцинацију можемо да обављамо у четири амбуланте у насељима Аеродром, Станово, Бресница и Ердоглија, док ће центални пункт за ревакцинацију бити у Здравственој станици број 4 у улици Светозара Марковића 23. Поред тога, грађанима заинтерсованим за имунизацију на располагању ће и даље бити пункт у Тржном центру Плаза. У вакцинацију ћемо попут Београда, истакао је Василије Антић, укључити и мобилни аутобус где ће на располагању бити вакцине Синофарм и Фајзер.

Стајалишта ће бити одређена према фреквенцији људи. Идеја Дома здравља је да то буде испред Градске управе, на Тргу код крста, на простору испред Правног и Економског факултета, у насељима у време када има највише људи.

Иначе, до сада се у Крагујевцу вакцинисало више од 72 000 грађана.

На седници Штаба разматрана је и усвојена анализа урађених и усвојених процена ризика од катастрофа којом су идентификоване опасности карактерситичне за град Крагујевац. На основу учесталости у последњих 30 година радни тим је обухватио земљотресе, поплаве, одроне, клизишта и ерозију, олујни ветар и град као и техничко – технолошке несреће. За сваку опасност урађена су два сценарија – највероватнији нежељени догађај и нежељени догађај са најтежим могућим последицама.

Чланови Штаба за ванредне ситуације усвојили су извештај о заштити од пожара у 2020. години, пририпремама за предстојећу летњу сезону и предузетим превентивним мера у циљу заштите од шумских пожара и пожара на отовреном.

Разматран је и усвојен извештај о стању високих брана, као и извештај о водонсабдевању пред наступајућу летњу сезону. Капацитети производних погона задовољавају све потребе града. Максимални капацитет погона Грошница је 312 литара у секунди, у просеку ради око 119 литара у секунди. Максимални капацитет погона Гружа је 1400 литара, а тренутно ради око 420 литара воде у секунди. Производни погон Кошутњак има инсталисани капацитет од 480, а производи 84 литра. Све количине воде су довољне за период од наредних 12 месеци, чак и више, а вода је хигијенски исправна за пиће, поручују из ЈКП Водовод и канализација.