Помоћник министра за пољопривреду, Александар Богићевић са сарадницима, посетио је данас Крагујевац. На састанку са градоначелником Николом Дашићем коме су присуствовали и Дамјан Срејић, члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа, представници Пољопривредне стручне саветодавне службе Крагујевац, Центра за стрна жита и Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, најављени су државни програми подршке за пољопривреднике.

Према речима помоћника министра пољопривреде, Александра Богићевића, у плану је већа подршка за мала пољопривредна газдинства која чине 80% газдинстава у Србији. Показало се да они теже долазе до субвенција, јер немају финансијску моћ да се покрену. Градоначелник Никола Дашић је истакао спремност града да пружи сву потребну подршку малим газдинствима да се на време информишу о свим актуелним конкурсима како би искористили подстицајне мере. Да би пољопривредник  конкурисао, биће потребан озбиљан бизнис план у чему ће им стручну помоћ пружити пољопривредне стручне службе.

Што се тиче субвенција, у питању је пројекат са Светском банком, за који ћемо ове године расписати јавни позив, ткз. 50-40-10. То конкретно значи да држава даје 50% учешћа, 40% се обезбеђује преко комерцијалних банака, а 10% је учешће самог пољопривредника. Пројекат траје четири године, сваке године ће бити све више средстава, што пружа веће шансе за пољопривреднике. Што се тиче националних мера за подстицај развоја пољопривреде, имамо у овој години наставак финансирања сточарства, где ће бити издвојено око 300 милиона динара за набавку основног стада,  финансирање воћарства и виноградарства , производња вина и ракије где ће бити издвојено преко 400 милиона динара. У оквиру ИПАРД програма биће расписане мере 1 и 3, набавка механизације и набавка опреме и изградња објеката, и мера 7 а то је развој руралног туризма. У области руралног туризма, Србија има велики потенцијал. На прошлогодишњем конкурсу владало је велико интересовање, добили смо 309 предлога пројеката тако да ове године очекујемо још веће интересовање – најавио је Богићевић.

У оквиру припреме програма ИПАРД 3, из овог министарства најављују акредитовање нове мере која предвиђа подршку изградњи комуналне инфраструктуре у селима. Први конкурс на који ће моћи да се јаве општине и градови, очекује се следеће године.