У складу са епидемиолошким мерама у сали Хотела Крагујевац у партнерској организацији Црвеног крста Крагујевац и Службе за снабдевање крвљу и крвним продуктима УКЦ Крагујевац, под покровитељством Града Крагујевца у оквиру Летње кампање прикупљања крви од 9 до 15 сати трајала је велика Летња акција добровољног давања крви.

Град Крагујевац годинама уназад подржава ГО Црвеног крста у акцијама и промоцији добровољног давалаштва крви. Велика летња акција је поред зимске кампање најважнија активност током које се обезбеде довољне количине крви. Ове године велики број младих се прикључио акцији и у првих нешто више од сат времена прикупљено је 28 јединица крви. Велику захвалност Црвеном крсту и Служби за снабдевање крвљу и крвним продуктима УКЦ, град Крагујевац дугује, јер већ шесту годину за редом уз њихову подршку добија признање најхуманијее средине а то значи да смо и у 2020. години у периоду пандемије прикупили више од осам хиљада јединица крви што је заиста значајно за наше суграђане али и све оне који користе услуге терцијарне здравствене заштите крагујевачког клиничког центра.

У летњем периоду, нажалост, услед саобраћајних несрећа, већим обимом рада пољопривредника под високим температурама, веће су потребе за крвљу и њеним залихама. То је, поред осталог, још један у низу разлога зашто је летња кампања и у оквиру ње Велика летња акција веома важна, каже Невенка Богдановић, секретарка ГО Црвеног крста. Да би било довољно у залихама, на нивоу читаве Србије потребно је прикупити хиљаду јединица дневно. Крагујевац је велики град и важно је да има довољне количине на залихама иако Завод за трансфузију прима добровољне даваоце крви сваког дана до 17 сати тако да сви који данас не могу да дођу то могу да учине неког следећег дана. Данас је дошло доста младих и веома смо срећни због тога јер су они потврда да промоције добровољног давалаштва крви и мотивисање младих радимо добро. Надам се да ћемо данас остварити троцифрени број прикупљених јединица крви.

За добровољне даваоце крви, пријатељи акције су обезбедили симболичне поклоне, а СПД „Раднички“ по 10 улазница за Отворене базене.

У току Велике летње акције одржане у Хотелу Крагујевац од 113 давалаца колико се одазвало, прикупљено је 100 јединица крви.