Интересовање Крагујевчана за вакцину је велико. Од почетка имунизације на територији Шумадије вакцину је примило 4757 лица од чега 3382 Крагујевчана. Само јуче, на три пункта у Крагујевцу је вакцинисано 1672 грађана. Након 820 доза Фајзерове вакцине која је стигла крајем децембра, Институту за јавно здравље Крагујевац за Шумадијски округ испоручено је 8000 доза вакцине кинеског произвођача Синофарм. Јутрос је стигло нових 5400 доза истог произвођача и већ су распоређене вакциналним пунктовима.

Међу бројним Крагујевчанима који су данас вакцинисани против корона вируса у Спортској хали „Гордана Гоца Богојевић“ био је и градоначелник Никола Дашић. Након обавезног лекарског прегледа Дашић је примио вакцину кинеског произвођача Синофарм.

Позвам све грађане да изврше имунизацију, да будемо сложни и јединствени у целој овој причи како би што пре изашли из кризе, рекао је градоначелник Никола Дашић. Због последица епидемије корона вируса трпи много сектора у привреди, а много људи је у ситуацији да остане без посла. Не смемо да се играмо и да слушамо коментаре на друштвеним мрежама. Вакцина је једно од најећих достигнућа у историји човечанства и зато морамо да поступимо одговорно и да се вакцинишемо, као што је то урадила и моја породица, поручио је Дашић. То јесте избор сваког појединца, али апелујем као градоначелник да поступимо онако како је најпаметније за нас као заједницу, да уз помоћ вакцине што пре изађемо из ванредне ситуације, која је у Крагујевцу проглашена још 27. јуна прошле године.

Град Крагујевац односно Штаб за ванредне ситуације, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације, Ситуационим центром и установама здравствене заштите поступак имунизације довео је готово до префекције. У прилог томе и податак да је отворен кол центар са пет бројева телефона 505 800, 505 811, 505 812, 505 825 и 505 842 где могу да се пријаве сви суграђани који то нису у прилици да учине електронски преко портала еУправа, казала је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Осим пријављивања, седам оператера којима помажу радници Завода за хитну медицинску помоћ позивају грађане, дан после вакцинације, да провере да ли имају неке од нежељених реакција.

Од понедељка примамо и позиве за најстарије непокретне суграђане којима ће, захваљујући Дому здравља и Служби кућног лечења, бити омогућено да се вакцинишу у свом дому.

Истовремено упућен је и апел свим великим производним системима да направе списак запослених који су заинтересовани за вакцинацију. Уместо њих оператери кол центра ће извршити електорнску пријаву, а имунизацију је могуће обавити на лицу места у погонима великих система.

У Дому здравља очекују да ће већ у понедељак вакцинисати 2000 људи. Итересовање је велико и молимо за стрпљење јер вакцина има довољно, истакао је директор Василије Антић. Вакцинација се обавља у времену од 8 до15 сати и никога ко је желео да се вакцинише, а није се пре тога пријавио, нисмо вратили. Наша је намера да у првих месец дана вакцинишемо што више људи, да следећег месеца ревакцнишемо, како би се живот што пре вратио у нормалу и растеретио Клинички центар.