У оквиру манифестације Ноћ музеја, у суботу 14. маја у 18.30 сати, у кући Ђуре Јакшића др Миомир Кораћ директор Археолошког института и руководилац пројекта Виминацијум одржаће предавање о остацима тог античког града који се налази у атару села Стари Костолац и Дрмно на ушћу Млаве у Дунав, на 12 км од Пожаревца. На предавању ће бити речи о досадашњим геофизичким истраживањима и археолошким радовима који предстоје, рекла је Ана Петровић организатор програма у Кући Ђуре Јакшића.

Занимљива прича о Виминацијуму и насељима која постоје под земљом, у Галерији Куће Ђуре Јакшића биће употпуњена и изложбом која обухвата 18 бронзаних портрета римских царева који су рођени и живели на тлу Србије. Посетиоце ће у аутентичној одећи из тог периода дочекати римски легионари и девојке у тогама. Дух античког града, некадашње метрополе римске провинције Горње Мезије, који се простире на преко 450 хектара дочараће и храна из тог периода – старе врсте хлеба и колачићи.

У музичком делу двосатног програма посвећеног Виминацијуму наступиће и студенти Филолошко – уметничког факултета у Крагујевцу.

Галерија Куће Ђуре Јакишћа у Ноћи музеја 14. маја за све заинтересоване посетиоце биће отворена до поноћи, поручила је организатор програма Ана Петровић.