Приликом обиласком радова у крагујевачкој Енергетици, премијерка Ана Брнабић, истакла је да је заштита животне средине један од приоритета Владе Републике Србије у овом мандату, и то у три области: побољшање квалитета ваздуха, управљање чврстим отпадом и управљање отпадним водама.

У складу са тим приоритетима, у пројекте из области заштите животне средине, Влада ће уложити око 320 милиона евра. Осим пројекта који се реализује у крагујевачкој Енергетици, реч је о пројектима санација депоније у Јовановцу и изградња регионалне депоније у Витлишту и изградња 360км канализационе мреже и три постројења за пречишћавање отпадних вода, који се спроводи као део ширег пројекта „Чиста Србија“ и вредан је 190 милиона евра.

Премијерка је најавила да ускоро стиже супер компијутер у Дата центар и биће потребно око месец дана да буде испоручен и уграђен. У том тренутку, Дата центар у Крагујевцу и Крагујевац постаје центар инфраструктуре за вештачку интелигенцију у Републици Србији. Невероватно важно и за Крагујевац, и за Србију, за младе људе у Србији, и за развој института и научно-технолошких паркова – казала је Ана Брнабић.

У 2022. години отпочеће реализација два стратешки важна пројекта за Крагујевац – реконструкција Универзитетског клиничког центра и изградња Северне обилазнице.