До Часног крста на језеру у Шумарицама, први је допливао Владимир Весић који је титулу „Носиоца Богојављенског крста 2022. године“ предао специјалном учеснику овогодишње традиционалне манифестације „Пливања за крст Часни“ шестогодишњем Тадији Прокићу. Тадија је сваке године на Богојављање долазио као посматрач на језеро у Шумарицама, а онда је и сам пожелео да заплива. Нацртао је, каже себе како скаче у воду за Крст и од тада одбројавао дане када ће то и урадити, и због тога му ова титула пуно значи.

Владимиру Весићу ово је пето учешће на манифестацији, и пресрећан је што је ове године, иако се најмање припремао у односу на претходне, успео да доплива први до Крста. Тадији је због његове храбрости и година које има предао ову титулу, а од наредне године ће, каже тридесетшестогодишњи Весић, почети да припрема свог старијег сина.

Уз благослов Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована, манифестацију ”Пливање за крст Часни” организовали су Епархија шумадијска, град Крагујевац, Градска туристичка организација и СПД Раднички.

Захвалнице и пригодне поклоне приложницима и учесницима манифестације уручио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Задовољство је што је манифестација протекла како треба, како доликује и у складу са нашом традицијом, а посебно је задовољство што смо имали младе учеснике који су успели да победе себе, докажу се пред собом и искажу своју љубав и веру, казао је градоначелник Дашић.

Иначе, и ове године за Крст часни пливало је 33 такмичара, што је број који симболизује године Христовог живота.