„Запошљавање младих – потребе привреде и могућности Универзитета“ тема је форума који 3. новембра у Ректорату организују град Крагујевац, Привредна коморе Србије Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа и Универзитет у Крагујевцу, а са циљем да се младима кроз одређена сазнања помогне да донесу одлуку о свом будућем образовању и стручном усавршавању.

Запошљавање младих је тема о којој се деценијама говори, а последњих пар година почело је и да се ради на томе, казала је Сања Туцаковић, чланица Градског већа за локалну самоуправу на конференцији за медије на којој је најављен форум. Град Крагујевац је универзитетски и привредни центар а кроз институционалну сарадњу желимо да ојачамо наше позиције. Један од пет приоритета које смо утврдили Планом развоја града Крагујевца је смањење незапослености, а кроз ове мере, промоцију и сарадњу Универзитета, привреде и града, радимо на остварењу тог циља. Како би привукли инвеститоре, Град има задатак да створи добре и квалитетне радне зоне, помогне привреди, малим и средњим предзећима, убрза административне процедуре и увећа своју конкурентску предност у односу на друге градове. Један од од начина да то урадимо, казала је Туцаковић је и сарадња коју остварујемо са Универзитетом, Привредном комором  и младима, чиме стварамо кадар потребан привреди, утичемо на смањење незапослености и на оно што је крајњи циљ сваке државе а то је повећање животног стандарда грађана. Кроз овај форум, поручила је Туцаковић, желимо да упознамо младе шта је то што тражи привреда, шта нуди Универзитет и да им помогнемо у доношењу одлуке о свом даљем образовању и касније лакшем проналажењу посла

На тржишту се тренутно траже техничке струке, инжињерство, информатика, информационе технологије, док дисциплине из области друштвено – хуманистичких наука нису толико атрактивне. Универзитет у Крагујевцу, због тога уводи нове мастер интердисциплинарне програме који омогућавају студентима из различитих поља да добију нова знања, довољна да одговоре захтевима привреде, казао је ректор проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу. Поред мастера за информационе технологије, компјутерских игара, који већ постоје, Универзитет је предао захтев за акредитацију новог мастера – развој вештачке интелигенције, јер ће, како је објаснио ректор Филиповић, због прожимања дисциплина, њега ће моћи да упишу и студенти друштвено – хуманистичких наука и уметности. Захтеви привреде су данас веома сложени, интердисциплинарни и Универзитет у Крагујевцу покушава да одговори на те трендове. Промене су, како је оценио ректор Филиповић, споре јер нове трендове морају да препознају и наши професори и наставници, имајући у виду да студентима који заврше наше факултете желимо да омогућимо перспективу и да могу релативно једноставно да нађу запослење.

Када је у питању повећање производње, повећање извоза и спољнотрговинског суфицита,  привреда Шумадијског округа наставља да остварује изузетно добре резултате што отвара могућност да се оствари висока расположивот обучене радне снаге. То је један од кључних разлога зашто страни директни инвеститори долазе у овај регион, а форум ће бити од изузетног значаја за даље повећање конкурентности  привреде града Крагујевца и Шумадијског управног округа, оценио је директор Привредне коморе Србије Регионалне привредне коморе Шумадијскох и Поморавског управног округа, Предраг Лучић. Синергија која постоји између града Крагујевца, Универзитета, Привредне коморе и привреде доприноси флексибилном образовном систему који омогућава лансирање нових профила у складу са потребама привреде, што је кључни предуслов за даљи интензивни привредни развој Крагујевца и округа.

Форум ће бити организована кроз три панела, један ће бити посвећен Универзитету, други потребама привреде а трећи сарадњи града, Привредне коморе, Универзитета у делу дуалног образовања.