Град Крагујевац је расписао Јавни конкурс за финансирање/суфинансирање програма, пројеката и манифестацијау области културе средствима из буџета града за 2021. годину. Конкурс је расписан 22. фебруара, отворен је 30 дана, закључно са 24. мартом, а објављен је на званичној интернет страници града Крагујевца.

Право учешћа имају сва удружења регистрована за обављање културне делатности као и други актери које препознаје Закон о култури који имају статус самосталних уметника, стручњака, као и други субјекти у култури.

Када је реч о Јавном конкурсу за финансирање/суфинансирање програма, пројеката и манифестација у области културе, ту смо изградили један континуитет који је свакако важан и у том смислу град Крагујевац одудара од неких других средина и других градова. Уз Нови Сад, Крагујевац опредељује највише средстава  за ове намене. Ово је седма година како расписујемо конкурс. Дали смо шансу представницима цивилног сектора да активно партиципирају на културној сцени града Крагујевца и помажу нам да је заједнички креирамо. Опредељена средства износе 17 милиона динара. Приоритетне области које ћемо подржати ове године су музичко стваралаштво, ликовне, примењене уметности, архитектура, уметничка фотографија, савремени плес, традиционална игра, балет, филмско стваралаштво, позоришна уметност – каже Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Детаљне информације у вези са аплицирањем и условима конкурса налазе се у тексту конкурса.

Комисија ће се при одабиру  руководити Уредбом Владе Републике Србије о мерилима, критеријумима и начину избора пројеката, а то је усклађеност пројеката са општим интересима у култури, циљевима конкурса, иновативност, квалитет пројекта, уметнички/стручни потенцијали, финансијски план и степен утицаја на културни живот града.