У оквиру традиционалне акције коју град Крагујевац и Добровољно ватрогасно друштво организују пред почетак жетвених радова, данас је организована обука и подела 114 противпожарних апарата за комбајнере.

Град Крагујевац као одговорна локална самоуправа годинама уназад, пре почетка жетве, а у циљу заштите од пожара, у сарадњи са Добровољним ватрогасним друштвом организује контролу и сервис ПП апарата на територији сеоских месних заједница, истакао је Драгош Радовановић  начелник Одељења за ванредне ситуације. Ове године смо увели новину, тако да ће сви комбајнери на територији нашег града добити по један потпуно нов ПП апарат. На тај начин ћемо степен безбедности, у смислу заштите од пожара током жетве, подићи на максимално виши ниво. Укупно је подељено 114 апарата. Део је обезбеђен кроз уговор са Градском управом Крагујевца, а део је донирало Ватрогасно друштво односно предузеће Тодоровић. Имајући у виду високе температуре током жетве, механизацију и све остале факторе, ризици од пожара су веома високи. Закон је ту прецизан и јасан, а ми се трудимо да закон поштујемо до краја. Контролом ПП апарата која почиње у понедељак, степен ризика сводимо на минимум. У прилог томе и податак, истиче Драгош Радовановић, да задњих 20 – так година, захваљујући оваквим мерама, није забележен ниједан случај пожара током жетве.

У намери да повећа заштиту од пожара овој акцији прикључило се и предузеће Тодоровић из Крагујевца које се бави производњом ПП апарата. Према речима директора и власника Дејана Тодоровића, зато су и донирали одређени број ПП апарата Добровољном ватрогасном друштву односно жетеоцима, јер знају колико је због запаљивих материјала жетва ризична. Надамо се и желимо да пожара не буде, али уколико затреба ту су наши ПП апарати А класе.

Обука и противпожарни апарати које субвенционише град односно Добровољно ватрогасно друштво много значе, не само комбајнерима приликом жетве, него је добро да свако домаћинство на селу поседује такав апарат у случају пожара, каже Милан Симић из села Церовац и додаје – никад се не зна.