У издвојеном одељењу ОШ „Светозар Марковић“ у Великим Пчелицама завршени су радови на замени столарије. Столарија је замењена и у другим издвојеним одељењима, као и у самој матичној школи. Радове финансира Министарство просвете, а укупна вредност износи девет милиона динара.

С обзиром да у овом селу има много деце, планирано је да једну од учионица уредимо и опремимо за њих, рекао је Душан Алексић, члан Градског већа за образовање, приликом обиласка школе у Великим Пчелицама. Постоји и захтев родитеља да се овде оформи мешовита вртићка група и ми за те потребе желимо да опремимо једну учионицу. Средства смо обезбедили из Пројекта „Инклузија деце у предшколско образовање и васпитање“, који финансира Министарство просвете. Из тог Пројекта биће издвојено 2,25 милиона динара за уређење просторија за децу предшколског узраста у школама у сеоским и приградским срединама.

Након тога, урадићемо подове, средићемо школско двориште, тако да ће ово бити једна од најлепших сеоских школа на територији града Крагујевца. Иначе, ова школа је такође планирана и за наставу у природи, како би у летњем периоду ђаци из града овде долазили на једнодневну рекреативну наставу, казао је Алексић.

У овој години, планирана је замена столарије и у ОШ „Јован Поповић“ и ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“. Реконструкција школе у Рамаћи, према речима Алексића, зависи од резултата испитивања тла које је урадио надлежни Институт. У наредних неколико дана очекујемо да отпочну радови на бетонирању дворишта школе у Страгарима, за које је град Крагујевац определио четири милиона динара, најавио је Алексић.

Четворогодишњу школу похађа 18 ђака, а имамо и предшколаца, каже учитељ Иван Симовић. Сваке године имамо све већи број деце. Значи нам много све што је урађено у последњих шест година, јер су нам створени бољи услови за рад. Томе су допринели Град, директорка школе, али и локално становништво. Сви смо се удружили, истакао је Симовић, да школу вратимо у некадашње стање када је овде било 500 ђака.