На згради Музеја ”21 октобар” замењене су кровне куполе и тиме је решен дугогодишњи проблем прокишњавања и због тога оштећења фасаде али и угрожавања сталне поставке музеја.

За решавање дугогодишњег проблема који датира од 2003. године град је издвојио значајна финансијска средства у висини од 21 милион динара и отвара нам могућност да рационално и на време можемо да планирамо све активности како у смислу програмских тако и будућих радова, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу, имајући у виду да су нам на недавно завршеном конкурсу Министарства културе опредељена средства у износу од 1,5 милиона динара за уређење административног дела зграде, истакао је Бјелетић.

Дотрајале кровне куполе су прокишњавале што нам је додатно отежавало одржавање и очување зграде Музеја. Највећи део времена нам је одузело идејно решење који би решило не само прокишњавање већ и задржавање воде на згради музеја због чега је пропадала и сама фасада али и да нам за то Завод за заштиту споменика да сагласност, каже Маријана Станковић,  директорка Музеја ’’21. октобар’’. Овим пројектом је трајно решен дугогодишњи проблем. У оквиру друге фазе изводиће се радови на фасади и уређењу административног дела зграде. Израдом пројектне документације отпочећемо и тај пројекат и тиме отклонити све проблеме на згради Музеја. Поред овога, истакла је директорка Станковић, актуелан је и пројекат термотехничких инсталација, односно решавање питања грејања у згради музеја и у току је израда идејног пројекта а онда следи извођење радова.

Зграда Музеја ”21. октобар” изграђена 1976. године ауторско је дело архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић и својим архитектонским елементима има вишеструка симболичка значења. Основа објекта је у облику крста из које се подижу 33 кубуса са светлосним куполама које симболишу 33 гробнице. У претходном периоду донацијом Владе Немачке уз посредовање Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, замењено је 15 купола.