Захваљујући стабилној епидемијској ситуацији и смањењу броја новозаражених, Заставина амбуланта 31. децембра излази из ковид система. Одлука је донета на седници Штаба за ванредне ситуације, на којој је поред осталог, разматрана актуелна епидемијска ситуација у граду.

Током новембра и децембра бележимо значајан пад новоинфицираних, а у стуктури оболелих и даље доминирају невакцинисане особе, истакао је Драган Васиљевић директор Инститита за јавно здравље. Тренутно се у изолацији налази око 800 људи, али и тај број значајно пада. Током претходне недеље у основним школама 20 ученика и четири наставника било је позитивно на корнавирус, тако да четири одељења раде по комбинованом моделу, а два два имају наставу на даљину. У средњим школама, само три одељења раде по комбинованом моделу.

Смањује се постепено притисак и на Универзитетски клинички центар где је тренутно хоспитализовано 103 пацијента. Према речима Предрага Ђурђевића заменика директора УКЦ, укупни постељни фонд за ковид пацијенте је 353, што значи да је попуњено 29 посто капацитета. Већина пацијената је са лакшом или средње тешком клиничком сликом, а више од 60 посто је невакцинисаних.

Ситуација је значајно повољнија и у Дому здравља. Током октобра прегледано је 13 286 пацијената, у новембру 9700, а у првих 20 дана децембра 4900 пацијената, казала је заменик директора Славица Лончар.

Што се тиче вакцинације до сада је дато 84 489 првих и исто толико других доза, док се интересовање за бустер дозу повећало у претходним месецима.

Преостаје нам само да и даље водимо кампању у корист вакцинације, која је поред појачане хигијене, дистанце и заштитне маске једино решење у борби против коронавируса.

Појачан надзор над применом противепидемијских мера почео је 25. октобра тако да је до сада обављено 5016 инспекцијских котрола. Превентивно се деловало 85 пута, а изречено је 80 прекршајних налога углавном због неношења маске у затвореном простору, до кажњавања ковид редара или предузетника. У том периоду, подсетила је Зорица Аврамовић начелница Градске управе за инспекцијске послове и комуналну милицију град Крагујевац награђен је као најбоља јединица локалне самоуправе за изузетан допринос у примени противепидемијских мера од стране Републичке координационе комисије за инспекцијски надзор.

У сусрет предстојећим празницама, у периоду од 25. децембра до 14. јанура Аврамовић је најавила и појачан инспекцијски надзор над пиротехничким средствима.