Од уторка, 23. марта у ковид систем враћа се Завод за здравствену заштиту радника Застава д.о.о. Крагујевац. У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и повећаним бројем новооболелих и прегледаних у Респираторној амбуланти Дома здравља Крагујевац (АТД), на данас одржаној ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације одлучено је да се Завод за здравствену заштиту радника Застава д.о.о. поново ставља у ковид систем. У респираторној јединици за Ковид-19 пацијенте у ЗЗЗР Застава радиће 6 екипа сваког радног дана и викендом од 7 до 20 сати.

На основу актуелне епидемиолошке ситуације и повећаног броја новооболелих који се у претходне две недеље кретао и до преко 900 пацијената дневно, одржана је седница Градског штаба за ванредне ситуације и донето је наређење да се од сутра, 23. марта у ковид систем враћа Завод за здравствену заштиту радника. С једне стране то ће растеретити капацитете Респираторне амбуланте Дома здравља у оквиру АТД–а, а са друге стране олакшати и суграђанима који гравитирају ка Заставиној амбуланти да могу отићи на преглед уколико сумњају или имају неке од симптома Ковид-19, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка за примену противепидемијских мера.

Епидемиолошка ситуацијау граду је ванредна, а како се повећава  број прегледа како у респираторној амбуланти Дома здравља Крагујевац тако и број хоспитализованих пацијената расте, каже др Дамњановић. У УКЦ Крагујевац тренутно је 200 пацијената хоспитализовано а 17 је на респиратору. Здравствени систем је исцрпљен јер више од годину дана траје борба наших лекара, медицинских сестара као и немедицинског особља и неопходно је растеретити их.

С друге стране, каже др Дамњановић, ово је и апел свим нашим суграђанима да се пријаве за вакцинацију на портал Е-управе и да уколико нису у могућности то учине позивом кол центра (505 800, 505 811, 505 812, 505 825, 505 842) и оператери то учине за њих. Кроз позиве кол центра спискови Крагујевчана, најчешће из сеоских средина, ромских насеља уносе се на портал Е-управа – вакцинација, а пријављују се и привредни субјекти. Поред поштовања епидемилошких мера и личне одговорности сваког појединца до колективног имунитета можемо доћи имунизацијом, поручила је др Дамњановић.