У последња 24 часа на територији Шумадијског округа од тестиране 332 особе, Институт за јавно здравље Крагујевац регистровао је 110 новозаражених корона вирусом, а од тог броја је 84 Крагујевчана, речено је на данашњој конференцији за новинаре Штаба за ванредне ситуације града Крагујевца.

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести у епидемиолошком смислу ушли смо у љубичасту зону јер она подразумева од 101 до 250 новозаражених на 100000 становника, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка за примену противепидемијских мера града Крагујевца.

Морамо најозбиљније да схватимо примену противепидемсијских мера јер је ово преломни тренутак када грађани Крагујевца треба да поступају исто онако како су поступали у кризном периоду, а то значи ношење маски и одржавање физичке дистанце у затвореном простору, прање руку, дезинфекција, дезобаријере. Са преко стотину заражених наша је обавеза додала је, да последњи пут апелујемо на промену свести наших суграђана и доследну примену мера прописане Уредбом Кризног штаба Владе РС а посебно у члану 9а који се односи на локалне самоуправе у којима је на снази ванредна ситуација као и мере прописане од стране градског Штаба за ванредне ситуације. Радна група Штаба за ванредне ситуације којом координира др Дамњановић ће по плану активности у наредном периоду уз подршку Санитарне иснпекције, Полицијске управе спроводити инспекцијски надзор у свим областима. То подразумева, не само контролу радног времена, већ поштовање дистанце, примену противепидемијских мера и примену свих мера градског Штаба за ванредне ситуације. Ово је кључни тренутак, поручила је др Дамњановић када се уз појачан противепидемијски инспекцијски надзор и кажњавања оних који мере крше може пркинути даљи ланац ширења ове болести.

Од 27. јуна град Крагујевац је у ванредној ситуацији на који се примењује члан 9а Уредбе о спречавању и ширењу заразне болести ковид – 19, а од 2. септембра до данас комунална инспекција и комунална милиција спроводе појачан инспекцијски надзор у три смене, казала је Зорица Аврамовић, начелница Градске управе за јавне приходе и инспекцијске послове. Уз подршку санитарних инспектора и екипа крагујевачке Полицијске управе за 57 дана у контроли, поднели смо око 60 пријава против оних који нису поштовали радно време у угоститељским објектима а око 70 пријава је поднела санитарна инспекција за оне који нису поштовали епидемијски мере. За остало смо имали налог да опомињемо. Очекујемо измену Закона о заштити становништва од заразних болести, односно Уредбе којом ће комунална инспекција и комунална милиција моћи да изричу казне за прекршаје за грађане или приватне предузетнике који не спроводе мере епидемиолошке заштите, односно очекујемо да добијемо надлежности које је до сада имао само санитарни инспектор. Трудићемо се, казала је Аврамовић да спречимо свако непоштовање епидемиолошких мера и свега што може да доведе у опасност сваког појединца када је реч о ширењу заразне болести Ковид 19.

Током ове недеље повећан је број прегледа у респираторној Ковид амбуланти Дома здравља. Са прошлонедељних око 150 прегледа дневно, сада се бележи око 250. Најавише је радно активног становништа од 20 до 50 година, а на прегледе долазе и сви чланови по једном домаћинству. Повећава се и број пацијената који се због упале плућа и теже клиничке слике упућује на болничко лечење, казао је др Василије Антић, директор Дома здравља. Имајући у виду да смо прошле године у новембру и децембру ван короне имали просечно од 1000 до 1500 пацијената са респираторним симптомима, у истом периоду ове године очекујемо већи притисак, због чега већ сада повећавамо број екипа које раде прегледе. Отвараћемо нове амбуланте а због опасности од премора и заражавања здравствених радника, неке услуге мораћемо да умањимо, казао је Антић. Сваки боравак у затвореном простору представља ризик од заражавања короном, због чега апелујем на смањивање броја контаката и излазак само за оно што је неопходно, поручио је Антић.