За ученике Прве крагујевчке гимназије Митра Арсовића, Петра Михајловића, Илију Витошевића који су освојили 2 златне и бронзану медаљу и били део екипе која је представљала Србију на шестој Европској географској олимпијади у конкуренцији 15 земаља и преко сто учесника освојила прво место, Душан Алексић, члан Градског већа за образовање уприличио је пријем у салону зграде Градске управе. Пријему су присуствовали и њихови професори који су их припремали за такмичење Ивана Томић и Саша Михајловић, професори географије у Првој крагујевачкој гимназији.

Крагујевац је поносан на младе људи који постижу успехе не само у региону већ и шире. Поред тога, наш задатак је да промовишемо њихов успех, успех њихових професора, школе, што је налепши начин за промоцију града. Медаље са такмичења које су гимназијалци граду и школи донели на својим грудима јесу понос и порука да је наша будућност у сигурним рукама – поручио је Алексић, члан Градског већа честитајући ученицима и професорима на успеху.

Прва крагујевачка гимназија студиозно ради на припремама за такмичења из географије и у томе ниже бројне успехе задњих шест година, каже Саша Михајловић, професор. До сада смо имали 43 учешћа на државним такмичењима, 24 освојене медаље за прво, друго и треће место, учешће на 10 европских олимпијада са којих смо донели четири злата и две бронзе и 3 учешћа на светским олимпијадама, објашњава професор Михајловић.

У организацији Регионалног центра за таленте и Географског факултета у Београду уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, ове године олимпијада се одржала крајем августа и први пут онлајн што такмичари оцењују као интересантно ново искуство.

Такмичење је први пут организовано онлајн, потпуно ново искуство и све је протекло у најбољем реду, каже Петар Михајловић. Митар Арсовић је већ бруцош на ЕТФ-у и каже да се због љубави према географији и успеха које је постигао на такмичењима већ осећа испуњено али да ће наставити да се тиме бави. Медаље су велика сатисфакција и потврда нашег рада јер смо се интензивно спремали током читавог летњег распуста за такмичење и први смо од 15 земаља што је велики успех, истакао је Илија Витошевић.

Говорећи о организацији, професорка Ивана Томић каже да се такмичење одржава на енглеском језику, да нема литературе за припрему и да је тема целокупна географија. За разлику од осталих такмичења ово није у категорији разреда и није само примена теорије већ је реч о веома комплексном такмичењу које је конципирано тако да се кроз програмске задатке сагледава знање и примена знања, вештина, општег образовања и културе са завршним мултимедијалним тестом који се раније реализовао кроз теренски рад а ове године је одржан виртуелно, каже Томићка и истиче да једино тимским радом је могуће постићи овакве резултате.