У оквиру посете Крагујевцу, амбасадор Израела Јахел Вилан састао се са градоначелником Николом Дашићем и његовим сарадницима. Састанку је присуствовао Предраг Лучић, председник Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа. Поред досад остварених сарадњи града Крагујевца и Амбасаде Израела у Србији, представници града и амбасаде разговарали су о проширењу сарадње најпре у трансферу знања, истраживања и развоја заједничких платформи за напредне технологије, за повећање иновативности и конкурентности домаћих производа.

Веома ми је драго што сам поново у Крагујевцу, што се наша економска сарадња побољшава и у будућности  ћу учинити све да она буде још боља. Изузетно ми је задовољство да сам о томе имао прилике да разговарам са градоначелником Дашићем као и о даљим могућностима сарадње државе Израел и Крагујевца, казао је амбасадор Израела Јахел Вилан. Поред осталог разговарали смо о скором отварању Канцеларије привредне коморе Србије у Израелу што ће створити нове могућности привредницима Израела да добију сазнања и упознају могућности и ресурсе сарадње са Србијом у чему ћу помоћи у сваком контексту, казао је он. Циљ и сврха сваке дипломатије јесте да се учини нешто што ће омогућити бољи живот народу две државе и сматрам да то један од мојих најважнијих задатака. Искористити било коју од узајамних могућности, било да је реч о шопинг центру, пољопривреди, ИТ сектору или било чему што ће утицати на бољи квалитет живота људи, сматраћу личним успехом и оно је чему ћу тежити у току своје мисије у Србији, истакао је амбасадор Изараела Јахел Вилан.

Крагујевац као град је квалитетно подручје не само за државу Израел са којом поред дугогодишње сарадње у области културе имамо и озбиљан спољнотрговински биланс. У овом периоду прошле године били смо у дефициту а ове већ имамо суфицит спољнотрговинске размене управо са државом Израел. Производи крагујевачке привреде нашли су место на тржишту Израела и углавном смо извозили машине и намештај а увозили хемијске производе, рекао је градоначелник Дашић. С друге стране, Израел је држава која поред многих препознатљивих квалитета јесте и светски лидер у стартап бизнисима, земља која много полаже на иновације, добре бизнис идеје, а знање и проактивно размишљање је њихов највећи капитал. У том смислу ми већ имамо одличну сарадњу, али Крагујевац разматрају и као озбиљну инвестициону дестинацију, рекао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Отварање Канцеларије привредне коморе Србије у Израелу биће од изузетног значаја за подстицање привредног развоја али и за ширење свести о значају и великом потенцијалу за сарадњу израелске и привреде Србије, речено је на састанку.

Данашњи састанак је била прилика за разговор о стварању дугорочне платформе за сарадњу са привредом и референтним организацијама Израела, пре свега у подстицању повећања конкурентности домаће привреде, привреде града Крагујевца и даљем интензивном привлачењу страних, директних инвестиција, најпре компанија заснованих на знању, рекао је Предраг Лучић, председник Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа. Говорећи о суфициту привреде града Крагујевца и Шумадије и структури производа који се извозе на најзахтевнија тржишта света, он је истакао да управо то зависи од кункурентности , иновативности и квалитета наших производа. Израел је у многим сегментима препознатљив као шампион технолошких дисциплина, пре свега дигитализације и стартапова и због тога привреди града Крагујевца и привреди Шумадије и Поморавља јесу потребни партнери као што је Израел. Ово је била прилика да оперативно разговарамо како ћемо даље сарађивати у делу подстицања иновација, истраживања, развоја оснивања стартапова и коначно интезивирања сарадње лидера компанија које су на територији града Крагујевца. Уверен сам да ћемо врло брзо имати резултате, закључио је Лучић.

После састанка у Градској управи амбасадор Израела Јахел Вилан са градоначелником Николом Дашићем посетио је Минд парк и присуствовао проглашењу победника Хакатона у Бизнис-иновационом центру.